Германските депутати одобриха законова поправка, с която се въвежда задължителна ваксинация за

...
Германските депутати одобриха законова поправка, с която се въвежда задължителна ваксинация за
Коментари Харесай

Бундестагът одобри задължителна ваксинация за някои сектори

Германските депутати утвърдиха законова корекция, с която се въвежда задължителна ваксинация за някои професионални групи, заяви Дойче веле. Предложението беше подкрепено партиите в ръководещата коалиция - социалдемократите, " зелените " и либералите, както и от опозиционния закостенял блок ХДС/ХСС.

Поправката в закона да епидемиологичната отбрана беше гласувана на изключително съвещание на Бундестага.

Одобреният законопроект планува наложителна имунизация за работещите в лечебните заведения и в домовете за възрастни. Освен това се разширяват пълномощията на локалните власти да вкарват ограничения за битка с ковид - те ще могат да затварят клубове, нощни заведения и ресторантни, както и да анулират спортни и развлекателни събития.

За да се форсира ваксинирането на популацията, ваксини вече ще се слагат и в аптеките, в стоматологичните и във ветеринарните кабинети.

За да се стабилизира пазарът на труда, се продължава действието на мярката за съкратена работна седмица - тя ще е в действие до края на март 2022 година

По време на дебатите в Бундестага здравният министър Карл Лаутербах подчерта, че главната цел е да бъде предпазено популацията по време на COVID-кризата. По думите му, в този момент е належащо да се преодолее вълната на заразявания с Делта разновидността на ковид и да се предотврати възможна последваща вълна от навлизането на новата разновидност - Омикрон. Лаутербах не изключи налагането на нови ограничения.

Здравният министър се изрече в поддръжка на наложителната имунизация на медиците и чиновниците в домовете за възрастни, която би трябвало да стартира през март 2022 година

Против наложителната ваксинация се разгласи водачът на групата на популистката  " Алтернатива за Германия "  (АдГ) в Бундестага - Тино Хрупала, който съобщи, че би трябвало персонално да реши дали да се имунизира.

От своя страна здравният специалист от ХДС/ХСС Ервин Рюдел призова да се въведе задължителна имунизация и за работещите в учебните заведения и детските градини.

За да влязат утвърдените законови промени в действие, те би трябвало да бъдат подписани от федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР